Skip to content

el millor homenatge: la victòria. 69 anys de l’assassinat del President Companys

15 Octubre 2009

marxa de torxes

Militants, simpatitzants i amics d’Esquerra s’han aplegat al castell de Montjuïc per commemorar el 69è aniversari de l’assassinat del president Lluís Companys. Enguany l’acte ha comptat amb la presència del president d’Esquerra, Joan Puigcercós, del president de la Federació de Barcelona, Oriol Amorós, del president del grup municipal a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Portabella, i de Joan Laporta, com a representant de la societat civil catalana.

A les sis de la matinada, més de 200 persones han començat la marxa de torxes fins al glacis de Santa Helena, punt exacte on en aquesta mateixa hora de l’any 1940 va ser executat el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys. La presentació dels parlament ha anat a càrrec d’Oriol Amorós, president de la Federació de Barcelona.

Joan Puigcercós considera que fer política és “liderar una idea i anar contracorrent. Companys s’havia de dedicar al negoci familiar però va escollir fer política, va començar tractant la qüestió social i va acabar fent qüestió nacional, una justícia social i democràtica”. El president d’Esquerra ha remarcat que “tenim un projecte de democràcia catalana amb una societat justa i democràtica i aquesta era ja la lluita de Companys”. Tant aleshores com ara les gent està lluitant per la llibertat, és per això que Puigcercós ha fet extensiu l’homenatge a Companys a “tots els catalans i les catalanes que han sembrat la llavor per a aquest país”.

Jordi Portabella, ha destacat el paral·lelisme entre l’actual moment polític i el del president Companys, “ell va ser detingut per rebel·lió militar i ara no ens deixen expressar en llibertat” exemplificant-ho amb l’Estatut i el Referèndum, “l’Estatut va patir el ribot, va ser aprovat i ara està al constitucional on hi ha la frontera i el reducte de l’espanyolisme. Els mateixos que designem un advocat compromès amb la falange per al referèndum d’Arenys”. I, emulant el discurs del president companys el 6 d’octubre ha acabat amb el crit de “catalans el moment és important i gloriós”.

Les paraules com a membre de la societat civil catalana enguany ha estat les del president del FC Barcelona, Joan Laporta, que ha definit l’avui com “un moment de plenitud nacional per aixecar-nos i fer justícia”, una justícia que no va tenir el president Companys que “és un president màrtir perquè va tenir un judici que només respon a l’odi, no van tenir cap respecte a les bases jurídiques”. Laporta volgut fer una menció explícita a Josep Sunyol, un altre president màrtir, en aquest cas del FC Barcelona, que també va ser afusellat. El president del Barça s’ha dirigit als polítics recordant que a vegades se’ls fa callar per interès nacional “a mi també se m’ha fet callar i tant de bo aquesta flama de les torxes ens faci recordar que la paraula ens farà més fort i lliures”. Per cloure el seu parlament Laporta ha donat veu a una de les frases més emotives de Companys, “catalans, cadascú al seu lloc i Catalunya al cor de tots”.

Un cop acabats els parlaments s’ha fet l’ofrena floral acompanyada del cant dels Segadors i de les salves d’honor per al president Companys. Finalment, els assistents han degustat el tradicional esmorzar de coca i xocolata.

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: