Skip to content

Catalunya obté el compromís del Ministeri d’Indústria que es preservaran les festes del foc

13 Novembre 2009

Fa uns mesos, es va celebrar a Berga una concentració de totes les colles de diables i de bèsties de foc dels Països Catalans demanant al ministeri de cultura la modificació de l’anomenada directiva europea del foc  (tal i com s’expressa en un dels seus punts que parla sobre excepcions en festes populars). Llavors, des d’Esquerra Rubí es va presentar una moció al ple de l’Ajuntament en la que es demanava la modificació d’aquesta directiva i s’expressava el suport a les accions del govern de la Generalitat per aconseguir que es poguéssin seguir celebrant les festes de foc tan típiques al nostre país.

L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig, del Parlament europeu i del Consell) dóna als estats de la Unió Europea un termini de tres anys per a la seva transposició, és a dir, per a la seva aplicació a cada territori. En conseqüència, abans del 4 de gener de 2010, els estats membres hauran d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment. La directiva regula la fabricació, l’emmagatzematge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic.

Fa unes setmanes, una delegació catalana, encapçalada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, es va reunir ahir a Madrid amb el director general de Política Energètica i Mines del Ministeri, Antonio Hernández. Durant la reunió, es va obtenir el compromís del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç que la transposició de la Directiva europea sobre el foc preservarà el patrimoni festiu català.

Així, a l’espera de rebre a mitjans de desembre la literalitat del text de la transposició, inclòs en el nou reglament espanyol sobre la pirotècnia, el Govern ha obtingut del Ministeri el compromís d’incloure i acceptar la major part de les al·legacions presentades pel Govern de Catalunya, que van ser consensuades amb els ens locals i les colles de diables i bestiari.

Esperem doncs que el compromís del govern espanyol es transformi en realitat i Catalunya i Rubí puguin seguir gaudint de les festes del foc.

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: