Skip to content

Sobre el comerç (1)

6 gener 2010

El bloc La Petjada de Rubí ha fet un article molt encertat posant en dubte la necessitat la proliferació dels establiments de venda d’or a la nostra ciutat.

Doncs bé, donat que ha generat alguns comentaris de persones que s’interessen per l’estat d’aquest tema i d’altres de relacionats amb el comerç, serveixi aquest post per aclarir alguns aspectes i potser explicar-ne d’altres. Amb la voluntat de poder tenir una línia directa amb tothom que estigui interessat en el sector comercial de la ciutat, aquest no serà l’últim dels articles dedicats al comerç, per responsabilitat política actual, però també per especial inclinació i interès personal.

En primer lloc, dir que estic d’acord amb moltes de les coses que s’han comentat en el bloc. Evidentment el tipus de comerç que volem potenciar des de la regidoria de comerç no és del tipus de les botigues que compren or. Ara bé, dit això, també he de dir que tenen tot el dret a ser-hi sempre i quant tinguin les llicències corresponents per exercir la seva activitat. Si la botiga a la qual es refereix l’article té la llicència o no, ara mateix ho desconec, però ho mirarem de seguida. I s’actuarà en conseqüència.

Un altre tema, però, és que es pugui fer algun tipus de normativa per restringir la proliferació i concentració d’aquests establiments a la ciutat, no només al centre, sinó també a la resta d’eixos comercials. Quina és la meva opinió al respecte? Doncs des de la regidoria de comerç mirarem experiències a d’altres municipis i no descarto poder-ne fer alguna en els propers mesos.

Ja tenim normatives similars a la ciutat impulsades per la regidoria de comerç, com no podria ser d’una altra manera, que han ajudat a frenar la proliferació d’algunes activitats en un moment àlgid: bancs, immobiliàries, locutoris,… Aquesta mesura, que va tenir molts detractors en el seu moment, amb el temps ha estat molt ben valorada, ja que ha permès que locals cèntrics hagin quedat lliures perquè els ocupin comerços de proximitat.

Un punt i a part es mereix el tema dels comerços regentats per persones immigrades, especialment les del col·lectiu xinès. És cert que els últims mesos estem veient com aquest col·lectiu està llogant els millors locals comercials a les zones més cèntriques de la ciutat. I com, lluny del que havia passat fins ara, estan diversificant els negocis: ara ja no només regenten restaurants xinesos i basars de tot a 100, sinó que també tenen botigues de roba, de complements, bars de tapes o forns de pa.

Evidentment l’ajuntament no pot fer cap mena de distinció a l’hora de donar llicències d’activitats segons si la persona que regentarà el negoci és una persona d’origen autòcton o immigrat. Els requisits són els mateixos per a tothom. I això val per les taxes que s’han de pagar per obrir els negocis. La llegenda urbana segons la qual les persones immigrades no paguen les taxes d’obertura dels seus establiments és totalment falsa.

Una altra cosa és que aquestes persones, o d’altres que no necessàriament han de ser d’origen forà, no demanin les llicències oportunes, i, per tant, no facin front al pagament de les taxes corresponents. En aquests casos, l’ajuntament actua com a denunciant, i fa regularitzar la situació de seguida que en té coneixement.

Ara bé, si les llicències corresponents estan en ordre, l’ajuntament, a hores d’ara, i amb la normativa existent, no pot limitar l’obertura d’aquests establiments. No es pot fer a Rubí i no s’ha pogut fer a altres ciutats. A Barcelona, per exemple, han tingut problemes amb alguns establiments i els ha estat molt difícil de limitar-ne les obertures. Al final la única manera que hi ha limitar aquests comerços és la mateixa que hi ha a Rubí amb els bancs i immobiliàries al centre (prohibició d’obertura en certs carrers) o amb els locutoris a tota la ciutat (delimitació de les distàncies que han de tenir entre ells).

Una altra cosa, però, és que els comerços oberts compleixin la normativa existent, entre ella la d’horaris comercials. Aquest mes de gener des de l’ajuntament iniciarem una campanya d’inspeccions per comprovar el compliment d’aquesta normativa.

La regidoria de comerç treballa incansablement per ajudar, dinamitzar i promocionar el comerç de la nostra ciutat. Des del 2003 ERC en té la responsabilitat. Abans no existia cap regidoria dedicada especialment a treballar pel comerç local.

Hem fet moltes actuacions. Segur que algunes més encertades que altres. Com sempre només s’equivoca qui fa coses!

Però sempre han estat actuacions consensuades amb el sector comercial de la nostra ciutat. Des de les campanyes de promoció fins a la vianització del centre de la ciutat, passant per les ajudes a les associacions de comerciants, la targeta de fidelització o les ajudes als comerços per modernitzar els seus establiments.

Com he dit, segur que moltes coses es poden fer millor, però el que segur que si que fem és treballar per un sector que sabem imprescindible per la ciutat. No només perquè és un sector econòmic important, sinó perquè la seva existència dona vida, seguretat, humanitat i personalitat a la ciutat.

Advertisements
2 comentaris leave one →
  1. Petjada permalink
    16 gener 2010 17:52

    Gràcies per la resposta Arés… i s’han fet obres a aquesta botiga, potser heu tingut alguna cosa a veure?

    • 18 gener 2010 22:03

      Hola! Doncs jo també ho he vist, que han fet obres…. No sé què dir-te…. Desde comerç hem presionat perquè es comprovés que tenien tota la documentació en regla (que molt em temo que no…), i crec que ha coincidit en el temps: la nostra “apretada”, quan tu ho vas posar al bloc, i q des d’activitats devien començar a fer preguntes.,…. M’agradaria dir-te que va ser 100% perquè ho vam dir nosaltres, però crec que no ha estat així…. De totes maneres, la pressió, si es fa per vàries bandes, sempre té bons resultats!!! Ara farem el seguiment a veure com tenen tot plegat en aquest local, eh?? perquè tot ho han fet molt ràpid…..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: