Skip to content

Moció de suport a les investigacions dels crims del franquisme

30 Abril 2010

El ple d’ahir va servir perquè, en molts aspectes, els partits ens posicionéssim en qüestions importants. Per exemple, davant de la investigació dels crims del franquisme.

ICV-EUA va presentar una moció de suport al jutge Garzón. Ja sabeu que ha iniciat (o ho ha intentat) una investigació sobre els crims que es van dur a terme durant el franquisme. Per aquest motiu la Falange Espanyola li ha presentat una querella i ara està al bancs dels acusats.

El rerefons de la moció, és a dir, la investigació dels crims del franquismes, òbviament són  de l’interès d’Esquerra. I molt. Hem estat dels principals impulsors de la recuperació de la memòria històrica. I el que volem és que es faci justícia amb aquells que no la van rebre: que les famílies puguin trobar i plorar els seus morts, i que aquells que van permetre, instigar i executar crims, depurin les seves responsabilitats polítiques i judicials.

Ara bé, de cap manera des d’Esquerra donarem suport al jutge garzón, el jutge estrella que es pensa que pot iniciar investigacions “de moda” a cop de titular. El mateix jutge que l’any 92 va empresonar a desenes d’independentistes per “preservar la seguretat dels Jocs Olímpics” a Barcelona.

Els detinguts van ser torturats i incomunicats durant setmanes. Anys més tard el Tribunal d’Estrasburg va condemnar a l’estat Espanyol per no haver investigat les tortures, i va afirmar que hi havia evidències reals que s’havien practicat. L’Estat va haver de pagar, però el jutge no va ni demanar perdó per no haver fet cas de les acusacions cap a la Guàrdia Civil.

Per aquest motiu vam demanar una modificació de la moció per poder-hi donar suport: es van eliminar totes les referències al jutge estrella. Sinó, de cap manera, i sentint-ho amb el cor, hi haguéssim donat suport.

Esquerra no ha jugat ni jugarà mai amb la memòria històrica. L’hem defensat i ho continuarem fent. Fins al final. Fins que les responsabilitats siguin depurades. I fins que l’Estat demani perdó. Passant perquè el cap d’Estat (altrament dit “el Rei”), es retracti del jurament que va fer als Principios Fundamentales del Movimiento.

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: