Skip to content

El decret en matèria de pirotècnia assegura la continuïtat de les festes de foc amb diables, correfocs i bestiaris

20 Mai 2010

Finalment, divendres passat, el Consell de Ministres va aprovar definitivament el reglament que transposa la directiva europea que regula les festes tradicionals amb foc mitjançant el decret en matèria de pirotècnia i cartutxeria. Les més de 400 colles de diables i bèsties de foc de Catalunya tenen la garantia que la transposició de la directiva europea a l’estat espanyol i el reglament que se n’ha derivat recullen les singularitats de les tradicions catalanes i n’asseguren la continuïtat, tal i com ha manifestat el Conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. Finalment, el seny s’ha imposat i la festa es preserva en tota la seva essència.

La portaveu d’Esquerra a Rubí, Arés Tubau, ha manifestat la seva satisfacció per la resolució final de la qüestió, fonamental també per Rubí, sent la participació de les colles de diables, Colla de Diables de la Riera de Rubí, amb les seves Espurnes i Trons i Diables de Rubí, fonamental en moltes de les celebracions i tradicions de la nostra ciutat com els versots de Sant Roc, el correfoc de Festa Major o el Raval de foc de la revetlla de Sant Joan.

Cal recordar però que ha estat gràcies a l’esforç del Govern de la Generalitat, que va crear un grup de treball amb les Federacions d’entitats de foc i les associacions municipalistes per tal d’intercedir davant del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç i aconseguir que el Reial Decret que regulés la transposició a l’estat espanyol assegurés l’adaptació del mateix a la realitat cultural del nostre país, atès que la mateixa directiva preveia excepcions, si així ho plantejaven els estats membres, per determinades festivitats religioses, culturals i tradicionals, i també per les edats de manipulació dels articles pirotècnics mitjançant la formació.

 Ja al mes de juliol de 2009 Esquerra sol·licitava una entrevista urgent amb el ministre d’Indústria, Miguel Sebastián, per tal de fer-li arribar el desacord amb algunes de les mesures contingudes al reglament d’artificis pirotècnics que transposava la directiva europea. Arran d’una pregunta adreçada al ministre en sessió parlamentària per part del diputat Joan Tardà el mes de febrer de 2009 i de l’aprovació d’una proposició no de llei de la formació independentista, el govern de l’Estat es comprometia a confegir un reglament que fes compatibles els requeriments europeus amb la cultura arrelada a casa nostra.

No obstant, tal i com el sector es temia, el reglament proposat no assolia el conjunt de peticions fetes pel Govern català i per les associacions relacionades amb la cultura del foc sorgides de l’esforç i la feina feta pel grup de treball creat pel mateix Govern i per tant, no considerava les manifestacions culturals pròpies dels Països Catalans relacionades amb la cultura del foc com un patrimoni a salvaguardar i una font d’activitat econòmica, encarant-les amb indiferència.

 Com a exemple del desconeixement del legislador, es pretenia posar mecanismes de control per censar tots els participants de les festes amb pirotècnia, una voluntat d’impossible compliment si es pensa en les xifres de ciutadans i ciutadanes que s’apleguen, per exemple, en una plaça per tal de realitzar un correfoc.

Al novembre de 2009, una delegació catalana, encapçalada pel director del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (CPCPTC), Ramon Fontdevila, es va reunir amb el director general de Política Energètica i Mines del Ministeri, Antonio Hernández, obtenint el compromís del Ministeri d’Indústria, Turisme i Comerç de que la transposició de la directiva europea i per tant, el reglament que se’n deriva, preservarien el patrimoni festiu català.

 L’aprovació de la directiva europea sobre la posada al mercat d’articles pirotècnics (Directiva 2007/23/CE, de 23 de maig del Parlament Europeu i del Consell) donava als estats de la Unió Europea un termini de 3 anys per la seva transposició. Això significava que abans del 4 de gener de 2010, els estats membres havien d’adaptar i publicar les disposicions necessàries per donar-hi compliment.

 Aquesta directiva regula la fabricació, l’emmagatzetmatge i l’ús professional o recreatiu del material pirotècnic, preveient importants limitacions en les distàncies de seguretat i en l’edat dels usuaris i usuàries i la seva aplicació literal podria haver afectat greument nombroses festes tradicionals i manifestacions de cultura d’arrel com ara revetlles i correfocs arreu dels Països Catalans. La directiva estava pensada des del punt de vista de la seguretat industrial però no tenia en compte la diversitat cultural d’Europa.

 Això no ens hauria de sorprendre, ja que tal i com reflexionava l’eurodiputat d’Esquerra Oriol Junqueras al febrer de 2009 en relació a aquesta qüestió, “en tant no siguem estat propi, Catalunya no és un interlocutor vàlid amb la Unió Europea”.

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: