Skip to content

El POUM (1). Escardívol

25 Mai 2010

Davant de les continues mostres de desinformació que s’estan vivint les darreres setmanes sobre un tema tant delicat com és la urbanització de la zona de l’Escardívol, ERC vol clarificar la seva postura.

Esquerra sempre ha defensat en el seu ideari un creixement ordenat i sostenible de les ciutats i pobles del país. Amb la voluntat de conservar el model propi català en l’estructura de les ciutats. Ciutats amables per viure, amb espais verds i i un creixement equilibrat i planificat.

És per això que davant de les desinformacions que estant apareixent en els darrers dies sobre l’Escardívol, volem manifestar la nostra posició davant el que creiem que és una millora i una necessitat per tota la ciutat. Igual que en el seu moment vam ser els únics que vam votar en contra de construir a Can Ramoneda, Can Roig i Can Xercavins, i anys més tard la resta de partits han acabat acceptant que va ser la millor de les opcions, i en el nou POUM aquesta gran zona verda de la ciutat resta protegida com a gran parc urbà, ara la nostra coherència vers la ciutat ens fa ser molts clars.

La construcció d’habitatges, el 40% dels quals serà en règim de promoció pública, un gran aparcament soterrat, un equipament esportiu de 5.000m2, i l’edifici del nou ajuntament, ja són per si sols uns bons motius per a pensar que pot ser una bona proposta per aquest sector especialment important de la nostra ciutat.

Si a tot això li sumem un espai lliure, públic, en forma de gran plaça urbana, de 14.790m2, podem afirmar que el canvi qualitatiu de l’Escardívol serà important. I volem remarcar especialment l’espai lliure que hi haurà ja que les informacions que alguns partits polítics estan dient no s’ajusten a la realitat. Aquest espai, que representarà un més d’un 65% de l’espai total de l’Escardívol, serà el que continuï albergant la Festa Major, l’arribada del Reis i altres esdeveniments multitudinaris que es fan i es faran a la nostra ciutat.

A més, i tal i com es va acordar en la aprovació inicial del POUM, en resposta a una al•legació presentada per part d’ERC, la distribució de tots aquests elements a l’espai de 29.573m2 dels quals disposa l’Escardívol, es farà a partir d’un concurs públic d’idees quan sigui el moment de desenvolupar aquest espai. És a dir, cap dels dibuixos i simulacions que han sortit serà el que es farà realitat, pel simple motiu que fins que no se’n faci un concurs públic no es podrà dir com serà.

Per aquest motiu ERC ha condicionat el seu vot afirmatiu al POUM a l’eliminació dels documents del planejament de qualsevol referència a les volumetries ni distribucions del futur Escardívol. Precisament perquè no es generin falses expectatives ni especulacions de cap tipus.

Quan algun partit polític, que vol fer creure que no ho és, utilitza la mentida i la desinformació per intentar arreplegar vots, no és conscient que l’únic que aconsegueix és fer créixer la ja gran desafecció dels ciutadans i ciutadanes en vers la política i les institucions públiques.

Finalment, la portaveu d’Esquerra Republicana a l’Ajuntament de Rubí, Arés Tubau, demana “seriositat i rigor. El debat i confrontació d’idees sempre el defensarem perquè ens el creiem. En el que ens neguen a entrar és en un debat amb el qual es jugui amb la desinformació, demagògia i populisme”.

Advertisements
4 comentaris leave one →
 1. Sergi permalink
  25 Mai 2010 23:06

  Hola Arès,

  Quan hem parlat aquesta tarda m’has comentat que estaves a punt de penjar un escrit sobre el POUM al teu blog. Després de llegir-me’l et voldria fer els següents comentaris:

  Parles d’un ” espai lliure, públic, en forma de gran plaça urbana, de 14.790m2″. En cap moment la fitxa urbanística de l’escardivol recull aquesta afirmació que tu comentes. Només diu que hi hauran 14790m2 d’espais lliures però aquests no estaran concentrats. Com espais lliures es contaran també els que estan entre els edificis. Llàstima que hagis borrat els edificis que apareixen en la fitxa pq així s’entendria millor el que comento.

  Ja per finalitzar, comentar-te que l’Alcaldessa i en Velasco ( PSC) ens varen comentar en la reunió que varem tenir la setmana passada que en els casos que fes falta per manca d’espai a l’escardivol que tb es podrien fer coses a la zona del castell i a Ca n’Oriol.

  Per tant, al tanto que ja saps qui ha dissenyat aquest POUM, un que no és de Rubí i que es mou amb el criteri que tot allò que no esta ocupat s’ha d’ocupar/s’ha de construir.

  Salut Arès

  Sergi G.

  • 26 Mai 2010 13:21

   Hola Sergi,
   Jo no he esborrat els edificis, els edificis no existeixen!! Aquesta és la diferència entre el vostre plantejament i el de la resta. Si llegeixes l’article veuràs que ERC ha condicionat l’aprovació precisament a l’eliminació dels edificis que constaven com a orientació/possibilitat/etc. en les anteriors versions, precisament perquè la ciutadania no caigui en el parany que vosaltres els voleu fer caure. No hi ha plànol d’ubicació dels edificis, ni distribució dels equipaments, ni res de res. Això es decidirà quan es faci el concurs d’idees que s’haurà de fer per desenvolupar aquesta zona. Ni més ni menys. Dir qualsevol altra cosa que no sigui això és mentir. I això és el que esteu fent amb aquest tema. Ara bé, segurament l’error és inicial de posar una distribució possible en l’espai, sabent que se’n faria demagògia via 3D. Ara ja no hi seran, perquè, en realitat, no han existit mai. Quan es faci el concurs i el desenvolupament de la zona, ja es veurà on s’ha de posar cada cosa.
   Respecte a la persona que dius que ha dissenyat el POUM: bé, és cert que la proposta inicial parteix, prèvia directiva d’objectius de l’Ajuntament, d’un equip redactor extern a l’Ajuntament, que es va aprovar, per cert, per Ple. I no són precisament els més grans coneixedors de la ciutat ni de la seva realitat. Ara bé, després de les al•legacions al document de bases i criteris, i al de l’aprovació inicial, que s’han recollit en un nombre molt elevat (incloses moltes de les propostes fetes pel vostre partit), crec que ja no cola dir que aquest POUM és només d’un equip redactor. És de tots els que hi han participat.

   Ja us he dit en diverses ocasions que la cultura democràtica que tant proclameu no l’apliqueu després en el dia a dia: demaneu participació i incidir en les propostes. Però el que voleu simplement que se us faci cas i ja està . No voleu negociar i consensuar. Voleu que s’aprovi allò que us sembla que respon al 100% a les postres idees. I això no només no és possible, sinó que és poc democràtic. Els plantejaments maximalistes no han estat mai bons companys de viatge quan el que es busca és una millora per la ciutat.

   Consensuar i arribar a acords vol dir saber acceptar que hi haurà plantejaments als quals s’haurà de renunciar, igual que ho fan la resta, per arribar a una proposta comuna que satisfaci a totes les parts. No serà de ningú al 100%, però serà un mica de tots.
   Mentres no entengueu això, i no sigueu capaços de cedir plantejaments, igual que fem tota la resta, serà impossible arribar a cap acord amb vosaltres. Bàsicament perquè no existeix cap mena de possibilitat d’acord: és o tot o res. I això, pel bé de la ciutat, hauria d’estar desterrat de qualsevol negociació.

   Gràcies per aportar la teva opinió al meu bloc.
   Salut,

   Arés

   • Sergi permalink
    26 Mai 2010 21:40

    Hola Arés,

    Gracies per la teva resposta.
    Quan dius “Jo no he esborrat els edificis, els edificis no existeixen!! Aquesta és la diferència entre el vostre plantejament i el de la resta.” voldria dir-te que el nostre plantejament s’ajusta a la documentació a darrer nivell que se’ns va lliurar a tots els grups municipals el passat 10 de maig inclosos a vosaltres. En la documentació que es va lliurar apareixen els edificis i fins a dia d’avui nosaltres no tenim cap altre document que digui el contrari. Si a posteriori, vosaltres heu acordat amb el PSC esborrar els edificis de la fitxa per evitar segons dieu “demagogies” doncs aquest és un altre tema. El que esta clar volgueu dibuixar o no volgueu dibuixar els edificis es que a la zona de l’escardivol van 187 habitatges + 1 nou ajuntament + 1 poliesportiu. Per tant si coloques tot això a l’escardivol esta clar que quedarà reduit l’espai que existeix actualment.
    Ja per finalitzar, el concurs públic d’idees que comentes en el teu article, voldria aclarir que no serà cap concurs ni cap consulta cap a la ciutadania per dir com volen col·locar tot els edificis en l’espai de l’escardivol. Aquest concurs va dirigit a aquells arquitectes que es vulguin presentar al concurs per a presentar els seus projectes. Ho volia aclarir per deixar-ho clar a qui pogués llegir aquest tema, en cap cas dic que tu hagis insinuat cap altre cosa.

    Salut i Força

    Sergi

   • 26 Mai 2010 23:01

    Sergi,
    Un concurs d’idees vol dir ni més ni menys que “un concurs d’idees”. Vol dir que quan s’hagi de desenvolupar la zona es decidirà quin tipus de procés de participació es farà. Potser només amb idees proposades per arquitectes, potser amb propostes ciutadanes, potser amb propostes de col•legis professionals, poden ser totes aquestes juntes o cap d’aquestes i, en canvi, alguna altra.
    No doneu coses per segur que ningú sap (a no ser que sigueu vidents i endevineu el futur, cosa que dubto). El que posa a la fitxa és el que posa. I voler anar més enllà és voler enredar la troca. Les paraules són molt clares: concurs d’idees. No vulguis buscar més enllà, perquè no ho trobaràs.
    Respecte al plànol: doncs sí, ho hem pactat amb el PSC. I crec sincerament que d’aquesta manera queda més clar. I, repeteixo, que és perquè no es creïn falses il•lusions de coses que no se saben com s’acabaran desenvolupant.
    Jo ja no sé si és que no ho enteneu de debò, o és que, tot i entenent-ho us és igual fer demagògia amb aquest tema. Entenc la divergència de plantejaments. I la trobo saludable i natural. El que no entenc és que, sabent com sabeu del cert com s’ha de “llegir” la informació del POUM, continueu fent veure que hi posa una cosa que en realitat no posa.
    L’espai lliure que quedarà serà de 14.790m2, distribuïts com s’acordi en el moment oportú. Ni tu ni jo sabem com quedaran distribuïts: si estaran més amunt, més a prop de la riera o del carrer Terrassa, si seran cases de color vermell o si l’equipament tindrà dues piscines o pistes de tennis. El que sabem és el que posa: 5.000m2 d’equipament + equipament administratiu + vivenda + pàrquing + 14.790m2 d’espai lliure.
    Tota la resta són conjetures, futuribles. I no estan sustentats en cap dada ni certa, ni present, ni real, ni escrita.
    Gràcies, de nou, per escriure al meu bloc.
    Salut i bona nit!

    Arés

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: