Skip to content

El Centre Democràtic Republicà

5 Juny 2010
tags:

El Centre Democràtic Republicà, construït i concebut com a tal, va ser una veritable casa del poble construïda amb aportacions dels ciutadans amb idees progressistes i republicanes, que va allotjar en el seu sí gran part de la cultura i les llibertats de les primeres dècades del segle XX.

Va ser incautada pels franquistes en finalitzar la guerra civil, i enderrocada l’any 1975, just a les acaballes de la dictadura, per escenificar l’intent de fer desaparèixer tant l’esperit del CDR, com el partit al que es va adherir l’any 1931, ERC.

És per aquest motiu que ERC ha lluitat durament per tal de recuperar el patrimoni incautat com a botí de guerra per part d’aquells que il•legítimament van atorgar-se el poder. Una vegada recuperat aquest patrimoni, ERC reivindica poder retornar a la seva esplendor el Centre Democràtic Republicà. Per això, fa anys que somia en fer realitat un projecte d’ús cultural i social, que reverteixi en la ciutat tot allò que la guerra, el feixisme i la dictadura els va arrabassar.

Aquest desig és compartit tant pels militants d’Esquerra com pels fundadors del CDR, alguns dels quals, per sort, encara són entre nosaltres per poder explicar què era el CDR, què s’hi vivia i quins aires s’hi respiraven. La contraposició ideològica amb altres equipaments culturals de la ciutat, que sí que van resistir el pas de la guerra i el franquisme, va portar al CDR a desaparèixer.

El segle XXI, però, podrà viure el renaixement d’aquest espai de cultura, progrés i llibertat. Tal com expressa contundentment la portaveu d’Esquerra i candidata a les eleccions municipals, Arés Tubau, “Esquerra és el partit que per història ha treballat més per la ciutadania i en l’actualitat cap membre del partit posa en dubte que seguirà sent així. Ja sigui amb el futur Centre Democràtic Republicà o sigui des de l’Ajuntament”.

Finalment, el regidor d’Identitat i Projecció exterior, Martí Pujol, ha apuntat que “és important no perdre de vista la història per poder construir el futur, és per això que Esquerra Republicana de Catalunya serà fidel ara i sempre als seus orígens defensant els valors de llibertat i modernitat entre tots els ciutadans”.

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: