Skip to content

15 d’octubre de 1940: “Per Catalunya!”

15 Octubre 2010

Avui, 15 d’octubre, commemorem el 70è aniversari de l’afusellament del predient Lluís Companys. Un cas únic a Europa: un president escollit democràticament assassinat a mans dels militars rebels a la República, després de sotmetre’l a un consell de guerra.

70 anys més tard, continuem sense aconseguir que la seva mort sigui rescabalada, que s’anul·li el judici que va permetre aquesta vergonya mundial. L’Estat espanyol, fent gala de la seva manca de principis democràtics, es nega sistemàticament a encetar aquest procés.

I jo sento vergonya aliena d’aquests que s’anomenen d’esquerres, i que tenen les mans tant o més lligades en qüestions fonamentals com la dreta més rància i casposa.

Aquest era el moment oportú per fer un acte, no només de valentia, sinó de justícia i de defensa radical de la democràcia.

Però, com sempre, Espanya no ha estat a l’alçada. Ja no sé perquè ens sobta, i perquè ens treu la son. Però el cert és que, en aquest cas, a mi em continua passant: no me’n sé avenir.

Mentrestant, però, avui hem de retre homenatge al president Companys i a la resta de morts republicans durant la guerra civil i la dictadura franquista.

Al cor ressonen les seves últimes paraules amb els peus descalços al terra: “Per Catalunya!”

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: