Skip to content

POUM, el retorn

2 Desembre 2010
tags:

Al ple d’ahir es va discutir una mociò referebt al POUM, al seu retorn per part de la Comissió d’Urbanisme i a la possible responsabilitat que se’n pot derivar de tot plegat per part de l’equip redactor.

Aquest és la meva intervenció om a portaveu:

“Quan es va aprovar de manera provisional el POUM al juny d’aquest any, des d’ERC estàvem convençuts, perquè així se’ns havia dit per activa i per passiva, que ara només quedava un tràmit purament administratiu per part de la Direcció General d’Urbanisme, i que ja es podria aprovar de manera definitiva i això ho recalcaven molt fermament els membres de l’equip redactor: “no us preocupeu, que tot està controlat. Hem incorporat les modificacions que la Generalitat ha demanat en els seus informes, i, per tant, tret potser d’algun petit detall sense gaire rellevància, ja està preparat per passar sense problemes a la comissió d’urbanisme, que l’aprovarà segur, i, en tot cas, potser farà alguna esmena petita, es retocarà perquè estigui el 100% ajustat a tot el que demanen, i ja està”.

Aquesta conversa com a portaveu del meu grup municipal, penso que l’he tingut incomptables vegades amb els responsables tècnics i polítics del POUM.

És clar, explicar aquesta conversa quan tot plegat està com està, sembla que sigui un acudit dolent. Però és més greu que això.

Resulta que, durant els 2 anys que han passat entre l’aprovació inicial (2008) i l’aprovació provisional (2010), algú no ha fet el que li pertocava. Les meves nocions mínimes sobre tramitació urbanística, que intento compensar amb consultes a experts en el tema, em diuen que entre l’aprovació inicial i l’aprovació provisional, hi ha un temps en que els diferents organismes públics i privats fan els seus informes on posen de manifest les possibles deficiències o aspectes a millorar del document. Aquests aspectes a millorar poden ser de molts tipus. O bé per adaptar-los a la legislació vigent, o per modificar plantejaments tècnics, etc.

 Aquest temps d’interval en el cas de Rubí ha estat de 2 anys. 2 anys en que l’equip redactor ha fet, segons han explicat, moltes reunions per tal d’adaptar el POUM aprovat inicialment a les demandes dels diferents departaments. 2 anys en que s’han rebut els informes dels organismes públics amb les seves recomanacions de modificació, i que, segons els responsables tècnics, s’han modificats en tots els casos. 2 anys en que ens han tingut a tots plegats pendents, a l’expectativa. No només als grups municipals, sinó també als particulars i entitats que havien fet les seves al•legacions al documents.

Fa 3 setmanes, de cop, despertem d’una mena de somni estrany, on se’ns diu: ei, que no, que la cosa no estava tant treballada com semblava. I nosaltres, des d’ERC, com podeu comprendre, se’ns queda cara de tontos, pensant: què carai ha passat? Però no havíem quedat que estaven treballant el tema tècnicament i que estava tot controlat? Doncs resulta que ni estava controlat, ni res de res.

No serà aquest grup el que posi en dubte que durant 2 anys l’equip redactor ha estat treballant el document provisional del POUM. Ara bé, el que sí que poso en dubte és que s’hagi fet amb la diligencia que corresponia a aquest document tant important pel futur de la nostra ciutat.

Algú no ha fet bé la seva feina. I val a dir que, a més de no fer-la, no ha transmès correctament la informació, com a mínim a aquest grup municipal. S’han de prendre determinacions contundents per tal, primer, d’intentar reconduir la situació. I, segon, d’establir quina responsabilitat té l’equip redactor en tot aquest caos en el que ens veiem immersos.

ERC des del primer moment va demanar explicacions pel que estava ocorrent. Volem saber perquè no es van incorporar les prescripcions tècniques indicades pels diferents departaments i organismes públics. Volem saber quina és la magnitud de la tragèdia: en què afectarà exactament les modificacions i esmenes proposades en l’informe de la comissió d’urbanisme.

Des d’ERC en cap moment ens penedim ni retractem del que vam aprovar al mes de juny. Ho vam dir aleshores i ho repetim ara: era una proposta de POUM suficientment bona pel futur de la ciutat com perquè el nostre grup hi votés a favor. I ho tornaríem a fer. Ho tornaríem a fer amb les mateixes condicions d’aquell moment, amb la informació que teníem, amb es propostes que es dibuixaven en el document.

Però no sé si ho podríem tornar a fer amb les modificacions que la Comissió d’Urbanisme demana i exigeix. Quin serà el dibuix i la lletra del nou POUM? Doncs no en tenim ni idea, però ja veiem a venir que potser hi haurà alguns canvis substancials. i, si és així, n’haurem de parlar. Però ara no és el moment de fer especulacions.

La moció és ben clara en el seu contingut: demanar informació a l’equip redactor en quan als motius pels quals no es van incorporar les modificacions exigides en els informes emesos pels diferents departaments durant l’estiu del 2008, i valorar les possibles responsabilitats que hi ha en tot aquest desgavell. A partir d’aquí serà el moment de veure com queda tot plegat, i quin és el dibuix del nou POUM.

I ERC, com sempre ha fet, estudiarà l’impacte que té en la ciutat per valorar el seu posicionament. Més enllà d’això, però, no puc estar-me’n de dir que el grup d’ERC se sent profundament decebut. Decebut perquè crèiem, estàvem convençuts, que finalment, després de tants anys, havíem estat capaços d’aprovar un planejament pel futur de la ciutat. Perquè enteníem que era imprescindible que això fos així, pel bé de la ciutat.

Ens dol profundament que haguem arribat a aquesta situació. Perquè la ciutat no s’ho mereix, perquè la mala praxis d’alguns afectarà moltíssim a tota la ciutat. I ens sembla que això és el més greu de tota aquesta rocambolesca història del nostre POUM. Per tant, des d’ERC, coneixedors de les transaccions acordades amb el grup que la presenta, i que fa que en algun dels punts ens sentim més còmodes, donarem suport a la moció.”

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: