Skip to content

El Reglament d’ús de la Llengua Catalana

13 Desembre 2010

Després d’aprovar una moció, al ple de novembre, defensant als ajuntaments que tenen reglaments d’ús de la llengua, us adjunto l’article publicat a la revista “La Ciutat” del mes de desembre referent a aquest tema:

“El Reglament d’ús de la Llengua Catalana

La nostra llengua, la catalana, és un dels símbols més importants de la nostra identitat com  país. Però, a més, des d’Esquerra estem convençuts que és una de les armes més potents que tenim per cohesionar la nostra societat.

És des d’aquest convenciment que hem vetllat perquè el català tingui l’ús adequat i que li pertoca en el sí de l’administració. De fet, la Llei 1/1998 de política lingüística estableix al seu article 9 que la Generalitat, les administracions locals i les altres corporacions públiques de Catalunya “han d’emprar el català en llurs actuacions internes i en la relació entre ells” així com també “l’han d’emprar normalment en les comunicacions i les notificacions adreçades a persones físiques o jurídiques residents en l’àmbit lingüístic català, sens perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les en castellà, si ho demanen.”. A més, l’article 9.3 de la mateixa disposa que les corporacions locals i les universitats han de regular l’ús del català en l’àmbit de les seves competències.

Per aquest motiu els ajuntaments han de tenir aprovat un Reglament d’ús de la llengua (RUL), per tal de regular tots els aspectes relacionats amb l’ús de la llengua catalana al consistori.

A Rubí tenim un RUL que data del 1994, i que necessita un revisió per tal de posar al dia alguns dels seus articles, i adaptar-los a la nova realitat social, tecnològica i cultural que ha experimentat la nostra ciutat.

Per aquest motiu des del Comissionat de Política Lingüística, dirigida actualment per ERC a l’Ajuntament, presentarem una nova versió del RUL per tal que sigui aprovat pel ple de l’Ajuntament.

Estem convençuts que, ara més que mai, després de la sentència del Tribunal Constitucional que és implacable amb els drets lingüístics dels catalans, és el moment de posar aquest debat a sobre de la taula, i reafirmar-nos tots plegats sobre la necessitat de regular l’ús que la llengua té en les comunicacions que l’Ajuntament de la ciutat té amb la ciutadania.

Aquesta és la nostra manera de fer: ser valents i valentes en la defensa d’allò que considerem essencial pel futur de la ciutat i del país. I la llengua catalana, és clar, és un pilar fonamental del nostre passat, el nostre present, i, sobretot, del nostre futur com a nació.”

Advertisements
No comments yet

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: