Skip to content

La nova Pl. del Dr. Guardiet (o com donar vida a un plaça)

5 Març 2011

Si algú em preguntés amb què em quedaria de totes les coses que s’han fet durant aquests 4 anys i en les quals Esquerra hem pogut influir i condicionar, em costaria una mica decidir-me. Però potser arribaria a la conclusió que és la reforma de la Plaça del Dr. Guardiet. Aquesta reforma significa un abans i un després en la configuració del centre de la nostra ciutat, el centre històric.

Poca gent hi ha a Rubí que hagi vist la plaça amb tota la seva magnitud, sense construccions ni amfiteatres. Només plaça. Algun avi molt gran i poques persones més. Perquè ja des de les primeres dècades del segle passat s’hi van ubicar primer el mercat municipal, després un fossar i finalment un amfiteatre.

Ara, per fi, podem gaudir d’una plaça diàfana, amb jocs infantils i bancs per seure. Que combina el sol i l’ombra, on les terrasses dels bars seran un complement perfecte.

La reforma ha donat vida a la plaça. Teníem una plaça trista i morta. Ara en tindrem una plena d’alegria, d’infants i d’activitats durant tot l’any.

Quan he vist com ha quedat finalment de magnífica, m’ha vingut al cap
un pensament: comencem a semblar una ciutat de debò. Perquè totes les ciutats que em venen al cap tenen les seves places més importants en perfecte estat, plenes de vida i de gent. Ara a Rubí, per fi, també ho tindrem.

Aquesta millora, però, no seria complerta si no s’haguessin fet també altres actuacions, públiques i privades, especialment importants al centre: convertir el carrer Francesc Macià i l’avinguda Barcelona (el carrer Fondo) en una illa de vianants, ubicació de nous comerços i establiments de restauració a tot el centre, especialment a la plaça Catalunya, la reforma de l’entorn del Mercat Municipal, etc. Estem parlant de millores molt importants, que fan que el centre de Rubí sigui escencialment diferent a com era fa només 4 anys.

Per això m’emociona saber que Esquerra hem posat un granet de sorra en la millor de la nostra ciutat impulsant la reforma de la plaça.

Ara cal dinamitzar-la, potenciar-la i gaudir-la. La ciutat està d’enhorabona. Aprofitem-ho!

Advertisements
11 comentaris leave one →
 1. ruben permalink
  6 Març 2011 18:20

  La veritat que la plaça ha quedat fantàstica!!!Felicitats als treballadors i l’arquitecte, ara només cal que la gent la disfruti i la cuidi. Espero que Rubí poc a poc començi a ser una ciutat normal i que ens sentim orgullosos de viure i no com fins ara pensant en marxar a un altre lloc…
  El que no m’agrada gens és la plaça del mercat, horrible, grisa, sense vida i l’estructura del mercat…sense paraules!!!

  • 7 Març 2011 13:56

   Estic d’acord amb el que dius, Ruben! Penso que la ciutat comença a ser una mica més “normal” quan donem vida a espais cèntrics que fins ara no en tenien. Els que ens estimem Rubí hem de fer el possible, cadascú des de la seva posició i les seves possibilitats, per fer-la cada dia una mica millor!
   I respecte a la plaça del mercat, potser no és la millor elecció del món, hi estic d’acord. La del Dr. Guardiet va dortir d’un procés participatiu on tothom que va voler va poder dir la seva, i finalment es van presentar 3 projectes que contenien, en essència, el que havia sortit d’aquets procés. Per això penso que al final la plaça ha quedat com molta de la gent volia que quedés. Que no sigui dura, però tampoc només amb gespa, que tingui espai pels nens, però també bancs pels avis, que s’hi puguin posar terrasses dels bars i fer-hi concerts, fires o activitats sempre que sigui possible.
   I a veure si, com bé dius, la gent la respecta, i podem gaudir-la tots plegats en les millors condicions possibles!

 2. Francesc Carré permalink
  7 Març 2011 7:04

  Una plaça es un lloc de trobada,tranquilitat i esbarjo. M’agrada com ha quedat i m’agrada encara mes que la nostra ciutat es vagi humanitzant i pensi mes en les persones que en els cotxes.

  • 7 Març 2011 13:51

   Totalment d’acord, Francesc. la ciutat ha de ser amable per les persones. I habilitar espais cèntrics per als vianants en comptes de donar prioritat als cotxes és imprescindibe. I la nova plaça és un exemple de com es pot revitalitzar un espai en desús i convertir-lo en el nou punt neuràlic i de trobada de la ciutat.

 3. Agustí Martínez Botija permalink
  23 Març 2011 20:11

  Estimada Ares, sento contradir alguns comentaris. A la Pl. Dr. Guardiet teníem un teatre tipus roma, ara ja no tenim, segons wiqui, “Un amfiteatre és una gran edificació descoberta de l’arquitectura romana clàssica, normalment de planta oval amb un espai central a nivell del sòl i cobert de sorra (en llatí arena)”. Això no es la graderia del Castell. No es ni tan sols un teatre, no compleix amb les normes de pendent, ni distancies l’ultima fila no ha se ser a mes de 24 mts. de l’escenari i 32 com a màxim, per reconèixer una persona. No te condicions d’acústica, passa el ferrocarril pel costat, no es pot accedir amb problemes de mobilitat a les grades superiors , no hi han espais per cabines il•luminació i control, sense comptar que perdrem aquest teatre poc utilitzat per tenir aquestes grades que com escenari d’espectacles tindrà poca utilització te un cost de 2.5 milions d’€, Castell+Guardiet, lo millor l’Arborètum, i lo pitjor la tanca, que com diu el Sr. Roger es per convertir el castell en una fortalesa, i fins i tot una espècie de camp de concentració, tot son gustos, per descomptat.
  La plaça Guardiet, no te una sola font, hi han nens que beuen aigua dels sortidors de terra, els esglaons amb pendent sortint de Sant Pere, per que caiguin persones, sortidors a terra al costat del sorral, en vers d’estar al mig de la plaça, parada de bus sense marquesina, contenidors no soterrats, il•luminació cap al cel, contravenint la normativa, il•luminació de la font cap als habitatges, i la font un joguina pels nens que pugen corrents, ja la fan servir inclús amb fred, i per últim, digueu quan temps durarà l’herba, pensem un moment en Pl. Onze de setembre.
  Enhorabona per aquestes obres.
  Agustí. un ciutada de Rubí.

 4. Agustí Martínez Botija permalink
  24 Març 2011 0:44

  Disculpeu per repetir el missatge, però no em sortia al obrir.

 5. ruben permalink
  29 Març 2011 22:56

  Hola Arés,

  Espero que les “pífies” mal acabades a les obres, és solucionin el més aviat possible, et deixo un link per a que veieu de que parlo:

  http://lapetjadaderubi.blogspot.com/2011/03/les-pifies-de-la-nova-placa-doctor.html

  No hi ha una persona encarregada de supervisar els acabaments de les obres? Si és així que ha supervisat?

  • 31 Març 2011 12:29

   Hola Ruben!
   Sí, és cert que queden coses per acabar de la plaça. De fet es va fer una recepció condicionada (ara no sé si es diu ben bé així, eh??) amb les coses que l’empresa constructora ha d’arreglar o acabar e un període de temps. De fet això passa a totes les obres: quan es recepciona per part de l’Ajuntament sempre es condiciona a aquells aspectes que encara no estan ben acabats, o alguns detalls que es veu que no són els que havien de ser, etc.
   Vaig llegir l’article que hem recomanes. De fet la persona que ho va enviar a a petjada suposo q és la mateixa q em va escriure al meu bloc i tb al Diari. Té raó en alguns aspectes, és cert. I són els que l’empresa ha d’arreglar. Ara, podem afirmar q la plaça no està perfecte al 100%, i q queden aspectes per millorar q espero (com tothom) s’acabin aviat. Però crec q d’això a afirmar q és una plaça inacabada o q està feta fatal, o q no és inútil, etc, com alguns comentaris q he vist a alguns llocs….vaja, crec q és desproporcionat, i inclús injust!
   Jo continuo convençuda que la reforma s’havia d fer, que la plaça ha quedat (malgrat el q queda per arreglar i millorar) magnífica. L’espai de jocs infantils està tant transitat que ja ha quedat petit!! I les terrasses li han donat molta més vida a la plaça. Vaja, q continuo convençuda! Jaja. I cada dia q passa més, la veritat.
   Tot i així estic d’acord amb tu q s’ha d’acabar aviat les millores, que n’hi ha algunes d’importants!
   Moltes gràcies pel comentari!

   Arés

   • Agustí permalink
    5 Abril 2011 14:13

    Hola Arés, si soc jo la persona que ha fet i que encara tinc mes defectees de la plaça, les llums i l’incompliment de la normativa, les llums que donen a les vivende, la situació dels sortidors d’aigua, pr mi malament, he vist a Terrassa, Sabadell, Cordoba, etc, i no estaven a prop d’un sorral, mes aviat al mig d’un espai ample. La font, gracies al civisme neix morta, ja que es la joguina de nens, que pujen i baixe, bruta de fang, independentment, que m’agradi o no, els comentaris son en referencia al disseny dels elements, com la propia escala, que ara s’han posat pasamans i ara no tenen sentit els esglaons, la zona de nens des de el primer dia vaog dir que era petita, els contenidors no s’han soterrat com a la resta del centre, els usuaris del bus no tenen marquesina, i no nomes aixó, ja que ara Rubí no te cap escenari (teatre, amfiteatre), en condicions per fer un espectacle. Si vols en parlem de les males condicions per els espectacles del Escenari, ( em nego a denomir-ho amfiteatre, perque no ho es). Estic a la disposició de tothom per parlar de qualsevol cosa, m’agrada Rubí, i vull que cada dia sigui millor.
    Salutacions.

   • 6 Abril 2011 21:10

    Hola de nou. Gràcies pel teu comentari. Estaré encantaa de parlar-ne tot fent un cafè, que potser a través del bloc no acabaríem mai! 😉
    Estic d’acord amb algunes de le steves observacions sobre la plaça. Amb d’altres potser no tant.
    Quan vulguis, ja saps!

   • Agustí permalink
    5 Abril 2011 14:17

    Disculpeu les faltes d’ortografia. No vaig tenir gaire educació en catalá.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s

%d bloggers like this: